16 cze 2009

Wezmisz czarna kure, czyli przepis na ogorki z czosnkiem

Ingrediencje:
2 kg ogorkow gruntowych
1 lyzka stolowa chili
3 lyzki stolowe soli
1,5 szklanki octu 10%
2 glowki czosnku
3/4 kg cukru
5 lyzek stolowych oleju

How to:
Pokroic ogorki (nie obierac, skorka zostaje) na plasterki, posolic, wymieszac, zostawic na 6h. Zlac sok, posypac chili, wycisnac czosnek, zamieszac.
Zagotowac ocet z cukrem, wylaczyc, dodac olej, zalac tym ogorki. Zostawic na 12h, przelozyc do sloikow, zamknac, nie zjesc od razu. :-)

Hint:
poltorej szklanki octu to niecala butelka. Warto wziac cale 0,5 litra na 2,5 kg ogorkow, a reszte skladnikow ciut zwiekszyc. :-)

2 comments:

Anonimowy pisze...

weźmisz czarno kure
jaa wędrowycz

Anonimowy pisze...

pjona.blog.onet.pl